Tumor en behandeling

Tumor en behandeling.

Bij mij is in 2013 door een nationale test, bloed in mijn ontlasting geconstateerd. Naar aanleiding hiervan is een algeheel darmonderzoek gedaan, dit gaat met een slang een zogenaamd colonoscopie onderzoek en daaruit bleek dat ik een tumor, darmkanker had.

Op deze pagina wil ik wat foto´s laten zien die in het IPO ziekenhuis in Coimbra gemaakt zijn. Voor degene met een hele zwakke maag misschien niet zo geschikt, persoonlijk vind ik de foto´s wel mee vallen, er is nergens bloed op te zien.Verder een beknopt verslag wat de behandeling is geweest, voor uitgebreid verslag moet U het blog lezen

Onderstaand is op de foto de poliep te zien, volgens de dokter iets van 15 mm lang, De poliep is weggehaald en onderzocht, ook hierin zijn onrustige cellen gevonden.
Poliep

Waar de poliep heeft gezeten zijn later 2 tatoeages gezet voor de chirurg zodat hij kan zien welk deel van de darm hij weg moet halen. Op de eerste foto staat de plek waar de poliep heeft gezeten, op de tweede foto zijn de zwarte puntjes te zien.
Poliep02 Poliep03

 

 

 

 

 

 

De tumor had een doorsnede van ongeveer 20 mm, er is biopsie gedaan, tegelijk met het wegnemen van de poliep en daar werd bevestigd dat de tumor kwaadaardig was. Het stuk darm vanaf de plaats waar de poliep zat tot voorbij de tumor zal weggenomen worden, het betreft ongeveer 15 cm. Probleem is dat de tumor maar 7 cm van de anus af zit, waardoor de kans bestaat dat aanhechting niet mogelijk zou zijn en ik dus een stoma zou krijgen.
Tumor

 

 

 

 

 

 

Ik heb 28 bestralingen gehad, de eerste helft merk je niets van en je gaat liggen, ze positioneren je op de tafel aan de hand van laserstralen en 4 tatoeages die op mijn buik en heupen zijn aangebracht. De machine maakt een paar rondjes om je heen en je hoort een paar keer geluid als je bestraald wordt. Zo halverwege de helft ga je de effecten merken, huid verbrand, stukjes huid die loslaat en diarree. Op de foto is te zien hoe ik verbrand ben, een deel van mijn huid is nu nog verkleurd.
Verbrand01

 

 

 

 

 

 

 

Tegelijkertijd heb ik 5 weken continu chemo gehad, dit werd gedaan door een port-a-cath die bij mijn sleutelbeen operatief ingebracht is. Wekelijks kreeg ik een capsule met chemo die aangesloten werd op de port-a-cath en waar je een week aan vast zat. Wekelijks werd de port-a-cath gespoeld, wondje verzorgd en weer aangesloten op een nieuwe capsule.
Chemo

 

 

 

 

 

 

 

17 September ben ik geopereerd in het IPO in Coimbra, ik heb gelukkig geen stoma gekregen wat grotendeels te danken is aan de ervaring van de chirurg. De behandeling en verzorging in dit ziekenhuis zijn zeer goed te noemen.
Foto waarop ik lig op een soort intensive care afdeling waar ik 2 dagen moest blijven, aan de morfine waardoor ik 2 dagen weinig wakker geweest ben en vrijwel geen pijn gehad heb. Je wordt daar onder controle gehouden omdat de kans bestaat dat je een darmlekkage kunt hebben wat levensbedreigend is.
IMG_0154

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de operatie worden een aantal drains aangebracht, in mijn neus tegen braken, in mijn blaas zodat je niet hoeft te plassen, in mijn buik om de kleur van het buikvocht te bewaken tegen darmlekkage. De drains werden in de loop van de week verwijderd, uit mijn neus en blaas 1 dag na het terugkeren op de zaal, de drain in mijn buik een dag voordat ik naar huis mocht.
De buikdrain en de pleister over de wond.
IMG_0153

 

 

 

 

 

 

 

De operatiewond is 14 cm lang en gehecht met krammen, deze werd dagelijks verzorgd en gecontroleerd. De broeder wilde op mijn verzoek wel een foto maken met mijn telefoon.
Operatie01

 

 

 

 

 

 

Na een weekje verblijf werd ik ontslagen uit het ziekenhuis, verzorging van de wond gaat dan via het Centre de Saude in Oliveira do Hospital, kreeg netjes een instructiebrief mee. Ook de verzorging in het Centre de Saude was meer dan goed te noemen, na 12 dagen werd de helft van de krammen verwijderd, 2 dagen later de rest, dit is vrijwel pijnloos. Het onderste gedeelte van de wond was niet geheel gesloten, ik moest om de 2 dagen terugkomen en laten verzorgen, het heeft ongeveer 5-6 weken geduurd voordat dat stukje geheel gesloten was.
Na ongeveer 3 maanden na de operatie is er van het litteken bijna niets meer te zien, een dun streepje zonder zij streepjes, het ziet er echt keurig uit.
Operatie02

 

 

 

 

 

 

 

1 Jaar na de operatie is er een controle darmonderzoek gedaan, ik was erg benieuwd hoe het litteken in de darm eruit zou zien. De dokter heeft een foto gemaakt en mij die op een formulier meegegeven. Het is misschien niet duidelijk te zien maar aan de voorkant is een soort verdikte ring te zien, daar zijn de darmdelen aan elkaar verbonden. Ziet er verder goed uit.

Litteken darmoperatie

Litteken darmoperatie

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.