Pasen 2021
Pasen 2021

Pasen 2021

Vandaag, zondag is het Pasen, ook in Portugal, hoe kan het natuurlijk anders dan een land waar 85 % katholiek is en iets van 2 % protestant.
Hoewel de kerkgang ook hier flink teruggelopen is hechten de mensen veel waarden aan de gebruiken.
Vooral Maria is zeer populair in Portugal.

Pasen is hier maar 1 dag, alleen op zondag, maar de week ervoor is zeker zo belangrijk. Normaal komen families bij elkaar op bezoek, ook mensen die in Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en Zwitserland wonen gaan een weekje op familiebezoek, echter dit jaar niet, er zijn flinke reisbeperkingen opgelegd ivm Covid.
Witte donderdag in de namiddag hoor je al weinig meer in het dorp, de mensen zijn dan thuis en beginnen aan de voorbereidingen.
Goede vrijdag wordt hier “beleden”, het hele dorp was doodstil, niemand op straat en behalve een haan ver weg niets te horen. Ze eten dan vrij sober, vooral vis, natuurlijk bacalhau.
Zaterdag is het “Stille zaterdag” maar het dagelijkse leven ging toen gewoon zijn gang.
Zondag dus, in Portugal dit jaar weer geen openbare kerkdiensten, zelfs de hele grote kerken doen alles on-line en houden zich aan de regels.
In vele kleine dorpen is het traditie dat je een regueifa folar bakt of koopt en aan iemand geeft (daar kwam ik vandaag achter)
Ik kreeg er vanmorgen een van mijn lieve buren, echt schatten van mensen zijn het.
Als je er een krijgt mag je als buitenstaander zeker dankbaar zijn en dat ben ik ook.

Ik ben aan het bakken gegaan met wat ik in huis heb, mijn eerste hotelcake gemaakt.
Simpel te maken, van alles 4 delen, 200 gram bloem, 200 gram, 200 gram roomboter en 4 eieren, er hangen hier nog steeds citroenen dus sap toegevoegd, ik heb bruine bastaardsuiker gebruikt, het blijft natuurlijk altijd iets met een Albert sausje erover heen.
In de mengkom, flink egaal gemengd, vorm insmeren met boter, alles erin, oven 180 graden en na een uur is hij klaar.
Misschien ietsjes te heet want hij scheurde bovenop, dat heeft zijn charme en is het bewijs dat het een echte cake is en niet zo’n klef crematie ding uit de fabriek.
Afkoelen, uit de vorm, doorsnijden, proeven, hij smaakte zalig en het grootste stuk meteen in folie draaien.
Poortje open en met een blij hart naar mijn buren en ze iets van mijzelf kunnen geven.

Dit zijn voor mij echte feestdagen, ook al kun je elkaar niet helemaal goed verstaan, je communiceert met elkaar, begrijpt elkaar en geeft om elkaar.
Buitenlander ? Dat bestaat niet voor hen, ik ben iemand die zich probeert aan te passen en altijd vriendelijk en netjes is.

De ingeplande colonoscopie met scan is al vroeg, de verwachting was einde van het jaar ergens, maar nu al deze maand. Aangezien het ziekenhuis niet genoeg capaciteit heeft ben ik doorverwezen naar een privé kliniek, het ziekenhuis heeft alles gerekend en er zijn voor mij ook geen kosten aan verbonden.
Natuurlijk weer de gebruikelijke voorbereiding van thuis darmspoelen en contrastvloeistof innemen, maar dat ben ik wel gewend.

Covid, hier in Portugal gaan we 5 april uit de strenge lockdown, dit gebeurd in de fases, tenminste als de besmettingen zo laag blijven anders worden het weer lokale beperkingen.
Vrijwel heel Portugal kleurt nu licht geel op de kaart en veel gebieden wit, ook waar ik woon.

Vaccinatie ben ik nog steeds informatie over aan het inzamelen. Ik begin steeds meer weerzin te krijgen, afgelopen weken veel naar video’s van Pierre Capel gekeken en die man kan het wetenschappelijk erg goed uitleggen en dan begrijp je ook niet de logica van massaal inenten.
Hoe moeilijk het dan voor mij ook is, dan maar een jaar niet reizen naar het buitenland.

Het werken in de tuin gaat lekker, de boompjes doen het erg goed en de groenten groeien prima en de aardappels komen boven de grond, die mag ik volgend jaar nog eerder poten. Al een paar keer sla gegeten. Afgelopen week de eerste plantjes uitgezet in de tuin, de eetbare bloemen en de bijenbloemen.
Het hele terrein is nu afgezet met gaas en ook het hondenhok van de oude eigenaren is van het terrein af.
Nog steeds pluk ik sinaasappels en mandarijnen, de laatste maar er hangen er nog verscheidenen aan, nieuwe bloesem komt er alweer in.

Het nieuwe keukenraam is geplaatst, ik ben er heel blij en mijn uitzicht is veel mooier geworden.
Ik ben gelukkig hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!