Orkaan Leslie

Orkaan Leslie.

Hij was volop in het nieuws, maar de richting van een orkaan of storm is niet altijd te voorspellen, gedacht werd dat orkaan Leslie zaterdag eerst het zuiden van Portugal en misschien zelf in Spanje aan land zou komen. Echter het werd een paar honderd kilometer noordelijker.
Uiteindelijk is hij in Figueira da Foz aan land gekomen, dat is maar 20 km hemelsbreed hier vandaan.
Ze dachten dat wij last van de uitlopers zouden krijgen, wat minder harde wind maar vooral regen.
Het regenen klopte deels, lekkere malse regenbuien die we goed konden gebruiken. Ik heb nog bij de voordeur staan te kijken naar de lekkere vette spetters.

Daarna begon het waaien, steeds harder, het regenen was ondertussen gestopt. Een hels lawaai buiten, het gierde rond het huis en op een gegeven moment vloog er van alles door de lucht, bomen knakte af en dakpannen waaiden van huizen en alle stroom viel uit. Soms was het even angstig omdat alles buiten stond te rammelen.
Rond middernacht werd het stil, snel de honden uit gaan laten omdat ik dacht dat we op dat moment in het oog zaten, maar het bleek dat het voorbij was. Toen was pas een klein deel van de rotzooi te zien, allerhande spullen die over de straten en in tuintjes lagen. Ik heb wat dingen zoals metalen platen en stukken vastgelegd door er een zware steen op te leggen, ik verwachte toen nog een vervolg van de storm.

Ik ben naar bed gegaan en de wekker op een uur later gezet zodat ik toch wakker zou worden en de boel in de gaten kon houden. Toen ik wakker werd was het nog steeds stil en rustig, ik ben toen maar weer gaan slapen.

´s Morgens was de schade in onze buurt goed te zien, straten vol met rotzooi, plaatmateriaal dat ergens losgeslagen was, iemand die met een satellietschotel aan kwam lopen. Boom tegenover afgebroken en een paar daken waar meerdere dakpannen ontbraken. Bij de buren was een deel van de dakpannen los gekomen en een zeer zware tegel die op de schoorsteen lag was eraf gewaaid en 2 meter verder op een deel van de dakpannen kapot geslagen. Aangezien de buren oudere mensen zijn heb ik ze geholpen met dakpannen terug leggen en de kapotte te vervangen, uiteindelijk maar iets van 8 dakpannen kapot, een wonder boven wonder aangezien ik pakweg 4 m2 aan dakpannen terug gelegd heb.
Die mensen hebben heel veel geluk gehad dat het na de storm niet is gaan regenen, anders was er in huis ook nog veel schade geweest. De meeste hebben hun dak dicht gekregen voordat het gisteren in de namiddag tot vanmiddag ging regenen.
Ook een 4 meter lange betonblokken muur van een oude schuur tegenover was compleet omgewaaid, in de buurman zijn groentetuin en bovenop de jonge plantjes. Ook die weggeruimd, ik de grote blokken en de buurman het kleinere puin.

Aan het huis geen schade, 1 dakpan aan de zijkant van de schuur weggewaaid.
Toch een fijn gevoel dat de dingen die ik gemaakt heb goed vast zitten en ook waterdicht zijn.
Ook veel geluk gehad denk ik, het huis is lager dan andere en staat ook beschut door o.a. de flat waar de wind pal op stond.
Zondagochtend weer elektra maar pas ´s avonds leidingwater, maandag in de middag weer langzaam internet en mobiele verbinding. Je merkt toch dat je afhankelijk bent van dit soort dingen. Op een paar plaatsen was het nog niet mogelijk om te pinnen, dus cash geld blijft noodzakelijk, maar dat was vorig jaar met de brand al duidelijk.

Omdat ik er even uit wilde zondagmiddag even naar Coimbra geweest, wat eten en verf voor binnen halen. Bij de grootste bouwmarkt (Leroy Merlin) was het af en aanrijden met dakpannen, dakbeplating en zeilen. Ze hebben goede zaken gedaan.
Onderweg zag ik steeds meer van de schade die aangericht was, veel bomen geknakt, dakpannen overal op straat, gevelbeplating van flats gewaaid, verkeer,- reclameborden gewoon omgebogen en plat op de grond. ijzeren profielen gewoon omgebogen en zelfs rond gedraaid en verwrongen, luifels van benzinepompen en parkeerplaatsen beschadigd of weg. Bomen en takken op auto´s en schuurtjes en natuurlijk heel veel takken om de weg. Het is hier nog geen herfst dus alles nog in blad dus zeer vatbaar voor de wind.
In de omgeving staat heel veel mais op gigantische velden, het is nu oogsttijd maar een klein deel is pas binnengehaald, veel velden liggen er nu plat bij. Ik hoop dat het snijmais is en dat ze dat nog kunnen oogsten anders hebben de mensen enorme schades.

Vandaag even naar Figueira de Foz gaan kijken, ben maar in de auto blijven zitten want wandelen was het echt geen weer voor, veel regen vandaag. De strook waar de schade het grootst is was eigenlijk niet eens zo groot, een kilometer of 2 denk ik. Maar daar was het ook pittig, vooral de prachtige bomen op de boulevard hebben het zwaar te verduren gehad, veel schade door rondvliegende takken en andere spullen natuurlijk.
Wel raar dat je verderop heel eenzaam op het strand een aantal ongeschonden strandtenten ziet staan, zelfs een kleine kinderkermis met een draaimolen had geen schade.
Er werd hard gewerkt in de stad om alles weer op te ruimen.

Dat moet ik de Portugezen nageven, ze treuren en vaak heftig en dan meteen weer aan het werk en de boel opruimen, hout is natuurlijk welkom en dat wordt door veel mensen verzameld, gewoon van de straat en dan meenemen, dat is hier normaal.
Je ziet dat ook bij begrafenissen, na de dienst gaan ze weer aan het werk, zo uit de kerk weer op de tractor, het leven is hard maar gaat weer verder, oogst en de dieren wachten niet op jou.

Wel een vreemd gevoel weer, deze storm was op 13 oktober, vorig jaar op 15 oktober was de grote brand die veel verwoest heeft.
Nu 2 natuurrampen mee moeten maken, hopelijk volgend jaar geen kikkers of sprinkhanen.

Schade aan de voorkant van het dak van de buren.

Orkaan leslie, schade aan het dak van de buren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.