Ooievaars in Portugal
Ooievaars in Portugal

Ooievaars in Portugal

Ooievaars in Portugal.

Voor degene die het misschien niet weten, er zijn heel veel ooievaars in Portugal en ze broeden hier volop.

Deze week weer een omgeving bezocht, puur als verkenning, om mogelijk in de toekomst te gaan wonen.
Dezelfde richting op gegaan als vorige week, maar deze keer tussen Coimbra en Figueira da Foz gebleven tot bij Montemor o Velho.Ik zoek iets met minder bossen, meer afwisseling in landschap en flora/fauna, meer riviertjes en sloten, bewoond gebied en een stuk vlakker dan nu.

Vorige week had ik in de buurt van São Silvestre heel veel ooievaars zien zitten. Dus daar weer gestopt en geprobeerd er een paar op de foto te zetten. Dat viel helemaal niet mee, ze zijn flink schuw en vliegen snel op, ook verlaten ze vrij snel hun nesten die onderaan de hoogspanningsmasten zitten.
Zo te zien waren ze nog niet aan het broeden en waren er zeker nog geen jongen, dan is hun gedrag heel anders. Nu waren ze nog druk met takjes aanslepen en klepperen, ze zaten niet op hun nesten en er waren zeker geen jongen te zien.

In de hoogspanningsmasten zijn veel ringen gemaakt waar ze hun nesten op kunnen maken en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Of die ringen speciaal zijn om het nestelen te bevorderen of dat ze hiermee proberen ze van de bovenste delen met draden van de mast weg te houden weet ik niet, helemaal lukte het niet zag ik, er zaten er verschillende helemaal boven op.
Maar ik heb er nooit een onder aan de mast geroosterd zien liggen.
In het tegenover gelegen veld stonden eucalyptus bomen, ook die werden volop gebruikt als nestgelegenheid.

In dit gebied loopt de Mondego en er zijn veel rijstvelden, ideale plaats voor ze om te foerageren, er zijn veel kikkers, slangen, hagedisjes en visjes te vinden.

Op de foto´s is maar 1 hoogspanningsmast te zien, maar alle masten die ik kon zien waren ongeveer vergelijkbaar bezet, dit loopt zo kilometers door.
In Agueda, dat hemelsbreed 40 km noordelijker ligt, heb ik er ook altijd veel zien zitten in de hoogspanningsmasten.

Ik moet half maart weer naar het ziekenhuis in Coimbra en zal dan, als het weer een beetje redelijk is, ga zeker weer terug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!