Mijn leven en wonen in Portugal
Oogsten
Oogsten

Oogsten

Wat je zaait zal je oogsten men wordt vaak gezegd. Een mooi spreekwoord, maar het gaat helaas niet altijd op.
Menselijke contacten is het altijd maar afwachten of de ander doet wat jij verwacht, ook al denk jij je best te doen.
Verwachtingen is vaak waar de meeste teleurstellingen van komen. Dat kunnen mensen zijn die je teleurstellen, maar ook zaadjes en plantjes die niet uitkomen.
In het voorjaar heb ik veel verschillende plantjes gezaaid. Veel zaden bij die ik ooit gekregen heb als restjes. Maar ook zaden die te lang zijn blijven liggen en niet altijd onder de beste omstandigheden.
Helaas is er toen veel niet opgekomen, tijd en energie die je er in steekt en verwachtingen die niet uitkomen.
Helaas zo gaat dat in het leven.

Ik ben niet iemand die bij de pakken neer zit. Ja ik heb ook teleurstellingen en verdriet als dingen verkeerd gaan of niet lopen zoals ik verwacht of gehoopt heb. Maar daarna bedenk ik hoe het anders kan, soms een andere manier van aanpak of keuzes maken.
Veel plantjes gekocht omdat ik niet achter wilde raken wat het seizoen betreft. Oude zaden die niet opkwamen weggegooid en nieuwe gekocht en opnieuw begonnen waar het nog kon.
Dat heeft grotendeels succes gehad, wat gekochte bloemkool plantjes zijn dood gegaan, paar hebben het gered.
Maar over het algemeen heb ik een zeer volle tuin die het prachtig doet, Het ligt er mooi bij. Onkruid dat ik goed onder controle kan houden en ik geniet van het om de dag water geven in de avonduren.

Nu dus oogsten, dat doe ik al een poos. Sinds het voorjaar heb ik geen aardappels, groenten en fruit meer gekocht. Natuurlijk in het voorjaar een poosje alleen een beperkt aantal groenten beschikbaar. Maar ik heb ook nog het een en ander aan ingemaakte groenten staan, variatie genoeg.
Nu gaat het hard, de erwtjes zitten allemaal in de vriezer, natuurlijk ook vers van gegeten.
Spitskool regelmatig gegeten en ingevroren en 10 kg als zuurkool opgestart. Dat is goed gelukt en ik heb 14 zakjes in de diepvries zitten.
Op het aanrecht heb ik nog een pot met ongeveer 2,5 kilo zuurkool staan. Ook goed gelukt en ga komende week eten en verwerken.

Courgettes heb ik 3 planten staan, ook deze eet ik regelmatig en deel uit aan de buren. Komende week maar eens soep van maken want er komen er nu wel heel veel aan.
Knoflook deze week gerooid, had iets meer verwacht maar het zijn mooie bollen.
Aardbeien pluk ik om de andere dag, behalve dat ik ze zo eet heb ik ook enkele potjes jam kunnen maken. Heerlijk en gezond.
Prei, wortels en bietjes oogst ik ook regelmatig. Die kunnen wat langer in de grond blijven staan, dus langer vers van genieten.
Aardappels haal ik naar behoefte een emmer uit de grond, zolang het loof goed blijft kunnen ze in de grond blijven.
Vandaag staat bloemkool op het menu, ik heb er zin in, lekker met mijn eigen aardappels erbij.

Ik heb weer een aantal foto’s toegevoegd aan de pagina “Mijn tuin”

Hier is het nu heel warm en droog in Portugal, ik heb geprobeerd de soorten zo te zetten dat ze in juni en juli toch wat beschut staan tegen de zon, op zich is dat goed gelukt en ik ben ook tevreden.
Maar volgend jaar ga ik de rijen een kwart slag draaien. Mijn landje loopt wat schuin af richting mijn huis, de watertank van de buren staat boven aan. Als ik de rijen een kwart slag draai kan ik water door geultjes laten lopen en zo met kanaaltjes meer over de tuin verspreiden. Hoewel ik het leuk vind met een gieter rond te sjouwen is dat misschien nog leuker en als ik ouder word gemakkelijker.

Afgelopen week een nieuw toilet en spoelbak gekocht, ik ergerde mij eraan dat ik de kalkresten in de pot niet weg krijg, zelfs met staalwol bezig geweest. Ook is er een lekkage aan de riolering van de badkamer, die ga ik grotendeels vervangen, niet teveel van voorstellen, deze is maar een paar meter lang en het lekt maar een klein beetje en naar buiten dus geen overlast en schade.

Voor de rest genieten van het oogsten en verwerken. Zoals ik in het begin schreef, niet te lang bij stil blijven staan, volhouden en een manier zoeken, maar ook stoppen als het niet werkt.

Als je vrijwillig doet wat je hart je ingeeft maak je voor jezelf de juiste keuze, ook al is het maar voor tijdelijk.
Uiteindelijk is alles tijdelijk, ook het leven.

9 Reacties

 1. marja (je ex vrouw)

  Je treft het met zulke heerlijke buren, dat je hun watertank ook mag gebruiken. 🙂
  Nu nog een waterpompje die je aan kan sluiten op sproeiers. Hoef je ook niet meer met een gieter rond te lopen op plaatsen waar je
  niet kan komen met geultjes graven voor de tuinslang :-). Vooral als je ouder wordt.
  Je hebt het echt goed voor elkaar hoor.

  Wat de WC pot betreft. Nooit met staalwol proberen schoon te maken. Wordt alleen maar erger.
  In de nieuwe nooit meer doen. Dit is een tip hoor. 🙂

  Ook proberen om zelf te reageren op de personen die reacties sturen. Is niet netjes als je zelf niets terug laat horen.

  1. Ik blijf alles zo lang mogelijk met de hand doen, anders wordt men roestig op de oude dag.
   Het was een oude wc pot met veel aanslag onderin, met van alles geprobeerd, maar het zat er gewoon ingevreten, dus zelfs met staalwol niet te verwijderen. Natuurlijk niet bij de nieuwe.
   Ik reageer ook veel, maar niet nodig om op alles het laatste woord te hebben 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!