Mijn leven en wonen in Portugal
Mijn rust gevonden.
Mijn rust gevonden.

Mijn rust gevonden.

Ik heb mijn rust gevonden denk ik.
Half juni alweer, het jaar is ongeveer op de helft, er is veel gebeurd, voor mij persoonlijk ten goede mag ik wel zeggen.
Ik heb een huisje en een plek waar ik helemaal tot rust en mijzelf ben gekomen.
Fantastische buren en dorpsbewoners, een mooie plek waar rust heerst waar je meestal alleen vogels hoort fluiten, Vooral veel en ook soorten die je in Nederland vaak moet zoeken, ze zitten dan op mijn waslijn te fluiten, cadeautjes zijn het.

Verbouwen ben ik nu helemaal niet mee bezig, buiten is het op dit moment heerlijk vertoeven. Ik heb mijn plekjes waar ik lekker kan zitten, zoals onder de sinaasappelboom tussen mijn groenten en vele bloemen.
Ik ben veel bezig in de tuin, vind het heerlijk om met grote gieters water te sjouwen, is goed voor mijn conditie en spieren, dat blijft een aandachtspunt voor mij.
Van de buren mag ik water pakken zoveel ik wil uit de grote open tank, ze stimuleren mij om slangen te leggen zodat ik nog meer en gemakkelijker water kan pakken. Naar mijn aardappels heb ik dat gedaan, maar de rest doe ik graag met de gieter.

De tuin gaat heel goed, ruim boven verwachting en ik krijg ook regelmatig complimenten.
Op wat oude zaden na die uitgekomen zijn doet alles het goed, mijn boompjes zijn goed aangeslagen en aardbeien pluk ik elke dag een stel.
Ben nu bezig met zuurkool maken en dat lijkt ook te lukken. Straks ook maar eens rode bieten proberen te fermenteren, ook daarvan een grote oogst.

Af en toe koop ik een kamerplant bij en ook die doen het gelukkig goed.
Afgelopen week 2 nieuwe ramen besteld voor in de woonkamer zodat meer licht binnen krijg. Dan kan ik naar buiten kijken zonder het matglas zoals nu. Ik heb dan ook geen lekkages meer als het regent.

Afgelopen week van vrienden een paar weckketels en veel weckpotten gekregen, samen met de vriezer denk ik zo het hele jaar rond te kunnen eten. Sinds maart heb ik geen groenten en aardappels meer gekocht.
Het bakken van brood lukt mij nog niet, het deeg wil niet rijzen, maar dat krijg ik ook wel onder de knie. Ik heb gelukkig verschillende contacten die mij digitaal helpen. Uiteindelijk is de bedoeling dat ik een paar broden tegelijk bak en geen brood meer hoef te kopen.
Langzaam aan ben ik steeds meer zelfvoorzienend aan het leven hier in Portugal en dat bevalt mij uitstekend.

Na de zomer wil ik een paar kippen, eerst moet de buitendouche en kippenhok klaar zijn natuurlijk. Zowel voor de eitjes als om te eten.
Zoals met groenten en fruit, het gaat mij maar deels om het geld. Het is goed om te weten wat je eet en het belangrijkste is dat het veel lekkerder is.
Sinaasappels zo van de boom, vers geplukte boontjes of brood zonder troep erin smaakt zoveel lekkerder.
We moeten ons dat alleen gewaar worden.

Wat gewaar worden betreft, ik heb een soort van euforische rust gevonden. Ik ben in een staat van leven en zijn gekomen dat veel dingen mij niet meer interesseren of storen. Van de andere kant dingen en mensen die mij zeer kunnen ontroeren.
De narigheid van vorig jaar, met een uitloop rond de jaarwisseling heb ik helemaal achter mij en losgelaten.
Het heeft ook geen zin, sterker nog, ik kreeg ook geen kans om mijn gedachten en gevoelens te uiten.
Jammer dat mensen helaas ook de ander kant op kunnen veranderen, van dankbaar (ga ik vanuit) wat je vroeger voor ze gedaan hebt naar ……………

Maar goed, ik leef nu veel meer in het nu, ik koester de mooie momenten die ik beleefd heb en maak elke dag nieuwe momenten.
Met de toekomst ben ik niet echt bezig, behalve dan mijn tuin, huisje en wat ik graag nog wil ontdekken.
Dat korte termijn denken, heeft denk ik, ook met mijn medische dingen te maken. Ik heb ruim 20 jaar geleden een paar Tia’s gehad, gebruik daarvoor nog steeds medicijnen en wordt regelmatig gecontroleerd.
Een goede vriend van mij heeft een poos geleden een herseninfarct gehad en dat heeft grote impact op het leven. Ik wil daar niet (te veel) over nadenken, maar genieten van mijn tijd nu.

Natuurlijk heeft kanker een stempel op mijn leven gedrukt en ik kan niet ontkennen nog steeds. Mijn markers zijn niet echt stabiel en soms denk ik iets te zien in mijn ontlasting.
Half april heb ik een CT colonoscopie gehad, afspraak met de oncoloog is pas in september. Ik ga er vanuit dat ik een eerdere oproep krijg als er iets niet goed is.
Kan er mij wel druk of ongerust om maken maar dat verknoeit mijn dag of dagen en die zijn voor mij veel te kostbaar geworden. Ik wil nu leven en nu genieten van alles om mij heen in volle rust.

Als je beseft dat alles eindig is, wordt het nu waardevol.
Ik probeer soms dingen onder woorden in schrijfsels, gaat mij nog niet zo goed af maar het is maar voor de lol.

23 Reacties

 1. marja (je ex vrouw)

  Hallo Albert,

  Heel fijn te lezen dat het goed met je gaat en jij jouw rust hebt gevonden.
  Het doet mij echt heel goed. Ik ben echt blij dat je, na aangeving van mij, op deze plek bent gaan kijken en dat dit uiteindelijk toch jou bestemming is geworden.
  Verder hoop ik natuurljk dat het met jou gezondheid vooruit gaat en blijft gaan.

 2. Diaantje

  Wat heerlijk om dit zo te lezen en wat geweldig dat je helemaal tot rust komt in het mooie Portugal. Blijf vooral genieten van al het moois om je heen en wij genieten op afstand ook een beetje mee. Dikke kus van mij xxx

  1. Dank je wel.Ik volg mijn hart en voel mij uitstekend zo.
   Het heeft mij veel tijd en verdriet gekost, vooral omdat we (ook mijn ex) altijd klaar stonden met raad, maar dat was blijkbaar niet genoeg.
   Maar loslaten geeft rust. Eigenlijk veranderd er praktisch niet veel, het is hoofdzakelijk emotioneel.

 3. Anja

  Heerlijk dat je zo van alles kunt genieten !!
  Wij zijn daarin ‘lerende’……. wonen nu bijna 1 jaar hier en dat eerste jaar is best hectisch en druk. We proberen het ‘gehaaste’ steeds los en achter ons te laten. Maar we leren het wel………

 4. Mireille

  Wat een prachtige rijkdom waar je leeft en geniet! De laatste zin zou wat mij betreft op een tegeltje mogen…erg goed en waar deze zin!! Het is ook zo, je kan niet steeds met alles bezig zijn wat ziekte e.d. betreft. Ze zeggen wel eens,leef je leven alsof het je laatste dag is. Met andere woorden , haal eruit wat jij nodig vind en geniet, morgen is nog ver weg en niet zeker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!