Huisje in Portugal gekocht

We hebben een ander huisje in Portugal gekocht.

Na lang zoeken toch maar weer een huisje in Portugal gekocht.
Het is totaal iets anders dan waar we de laatste 9 jaar wonen, maar dat was ook de bedoeling omdat dit hier lichamelijk niet meer vol te houden is.

Het zoekproces.

Dit zien staan op www.idealista.com, een internationale site waarop particulieren en makelaars hun huizen kunnen plaatsen, de site is in verschillende talen te lezen en er kan op een gemakkelijke manier veel zoekfilters aangegeven worden, een echte aanrader.
Al een hele tijd aan het zoeken en ook een paar maanden bezig geweest, met meerdere bezichtigingen, met een leuk huisje vlakbij in een naastgelegen dorp, helaas waren de papieren niet in orde en kon het niet keurig gelegaliseerd worden.
Ook een ander huisje bezichtigd en zelfs een kostenplaatje laten maken voor wat noodzakelijk werkzaamheden, maar daar was de makelaar nog bezig alle erfgenamen te zoeken en op 1 lijn te krijgen, uiteindelijk niets meer gehoord.

Uiteindelijk het zoekgebied groter gemaakt in een soort van driehoek van grofweg Oliveira do Hospital, Pombal en Aveiro. Op een gegeven moment werd het tussen Soure en Montemor o Velho, dat gebied bleef ons trekken omdat het redelijk vlak is, meer rivieren, andere natuur, betaalbaar,tussen Coimbra en de zee ligt, veel voorzieningen dichter bij en een kortere en snellere snelwegverbinding heeft naar Porto en Lissabon.

Bezichtigingen.

Op een gegeven moment 2 huisjes op het oog en op dezelfde dag met 2 makelaars een afspraak gemaakt. Het eerste huis had een leuk stukje grond, maar het huis was dusdanig verzakt dat het eigenlijk niet te redden was, maar zou een blokhut kunnen plaatsen. Helaas lag het op een T sprong waar veel verkeer hard rijdend langs kwam, en ook vervelend een groot eucalyptus bos aan de overkant van de straat en redelijk ver van alle voorziening, wel veel privacy natuurlijk.

Na deze bezichtiging doorgereden naar onze volgende afspraak, bleek 8 kilometer verderop te zijn. De makelaar was keurig op tijd en bleek een dame te zijn die we bij een andere bezichtiging ook gezien hadden, hadden toen ook een goed gevoel over haar maar het huis was niet wat we zochten. De bezichtiging beviel ons prima, het huisje was geheel leeg en al een jaar of 7 niet meer bewoond.
Ik wilde het dakbeschot bekijken door een luik, de buurman leverde meteen een keukentrap aan.
We zijn erna nog een paar keer terug geweest op verschillende dagen en tijdstippen om een goede indruk te krijgen.

Omdat alle documenten in orde waren (advocaat uit laten zoeken) hebben we een bod uitgebracht en zijn we gaan onderhandelen over de prijs en hebben we toch maar weer een huisje in Portugal gekocht.

Het huisje.

Het huisje is vrijstaand, staat in een doodlopend hofje met 5 huizen, is ongeveer 36 m2 groot, een schuur aangebouwd van 8 m2 en een badkamer van 2 m2.
Het is geheel gelijkvloers, maar heeft wel een kleine vliering met in het midden stahoogte, maar die gaan we alleen maar voor wat opslag gebruiken, kerstspullen en zo.
Via de voordeur kom je in een gangetje en dan aan weerszijde de kamers, 1 woonkamertje, 2 slaapkamers van verschillende grote (in de kleinste kan alleen een 1 persoonsbed en een keuken. Vanaf de keuken kun je (nog nog) via buiten naar de badkamer, maar dat wordt met een kleine aanbouw dichtgemaakt.

Het grondstuk is 129 m2, daar staat het huisje dus ook op, een klein tuin dus die voor en een stukje naast het huis ligt, achter geen tuin.
Ik ben aan het informeren of ik een stukje grond als moestuintje kan huren, heb iets op het oog en dat ligt 1 minuut lopen van het huis.
We hebben directe buren, mensen van achter in de 70 en heel vriendelijk zelfs lief. Ook staat er een appartementengebouw van 3 hoog waar wij de zijkant van zien, maar totaal geen last van hebben.
De zon staat prima en draait voor het huisje langs en zien we ´s avonds onder gaan.

Het is heel basic en moet opgeknapt worden. De constructie is goed en het houtwerk van het dak is van eucalyptus hout en dat is onverslijtbaar, de plafonds van goedkoop dennenhout en dat moet vervangen. Er zijn een paar kleine lekkages aan de achterzijde dat te maken heeft met de gootconstructie, maar dat kan ik ook zelf oplossen.

Keukenkasten zitten er niet in, badkamer is heel basic maar werkt en is schoon. Het is aangesloten op leidingwater van de gemeente.
Elektra moet totaal vervangen worden en ben ik ook al mee bezig.
Er is genoeg te doen, maar allemaal beheersbaar, we wonen er nog niet in dus ik kan doen en laten wat ik wil en heb de tijd om het op te knappen.

De locatie.

Het dorp heeft ongeveer 1800 inwoners. Er is een dokterspostje, kleine brandweerkazerne, tandarts, dierenarts, Chinese winkel, kappers, scholen, meerdere restaurants (waarvan 1 op 100 meter van het huis) en pastelaria´s, supermarktjes en een doorgaand treinstation met 3 perrons. Naast het spoor loopt de rivier de Mondego waar je kunt vissen.

De gehele verre omgeving is vlak, dus we kunnen eindelijk weer kilometers fietsen.
Het dorp heet Granja do Ulmeiro (vrij vertaald, boerderij van de Iepen) en is ongeveer 90 km ver van hier vandaan.
Het ligt vlakbij Montemor o Velho, maar valt onder de gemeente Soure.
Grofweg ligt het 25 km achter Coimbra en 22 km voor Figueira da Foz een bekende badplaats aan zee.

Voorlopig hebben we nog veel werk aan het huisje en hier ook nog verplichtingen en dingen die we af willen werken dus dat gaat nog een poos duren.
Ik hou via deze site een beetje op de hoogte van de vorderingen en tegen die tijd sturen we wel een verhuisbericht.
Maar we hebben wel een huisje in Portugal gekocht en niet gekozen voor terugkeer naar Nederland of huren.

DSC02123DSC02127DSC02118DSC02124

error: Content is protected !!