Mijn leven en wonen in Portugal
Het is heet in Portugal
Het is heet in Portugal

Het is heet in Portugal

Afgelopen week was het heet in Portugal, een dag zelfs iets boven de 40 graden en ook in de schaduw bijna zo heet.
Ik pas mijn dagen aan en doe dingen wel of niet naar gelang de temperatuur. Je moet wel.
Helaas kun je niet alles naar je hand zetten. Oogsten zoals ik in het vorige blog schreef, moeten wel verwerkt worden.
Een aantal dingen vries ik in, maar ik heb een heb een paar emmers pruimen mogen plukken via de buurman, maar sap en jam kunnen niet in de vriezer. Dus dat is koken en inmaken in flessen, maakt het allemaal nog warmer, maar je moet er iets voor over hebben.
De weckketel is elektrisch en heb ik buiten staan, dat scheelt toch weer.

Afgelopen week 13 flessen met dik pruimensap gemaakt, als ik ze open maak vul ik het aan met water en heb ik prima fruitsap.
22 Potten met gelei die gebruik om van naturel yoghurt vruchtenyoghurt te maken.
7 Potten courgette met uien
6 Potten paarse breekbonen, die gewoon groen worden als je ze kookt.
1 Pot snijbonen en ook 7 zakjes snijbonen in de vriezer.
Uiteraard is alles geteeld zonder bestrijdingsmiddelen en ingemaakt zonder conserveringsmiddelen.
Puur natuur dus.

Elke 2 dagen kan ik aardbeien plukken en courgettes, sla, bonen, wortels, bieten en andere groenten voldoende om in mijn dagelijkse behoefte te voorzien. Aardappels ruimschoots en van de buren ook nog aardappels gekregen. Ik zei dat ik er genoeg heb, maar dit zijn anderen zeiden ze en je kunt ze lang bewaren.

Ondanks dat heet is tussendoor een appeltaart gebakken. Een stuk aan aardige mensen gegeven waarvan ik 4 leuke plantjes gekregen heb.
De rest niet te lang bewaard met dit weer 🙂
Gewoon op mijn terrasje zitten en genieten van de schaduw en uitzicht.

Ik had nog een pompoen liggen, die dingen blijven wel een jaar lang goed, samen met wat snijbonen en hun kookvocht een pan soep van gemaakt.
Deel voor vandaag en de rest in de vriezer.

Muggen is iets waar ik echt een hekel aan heb. Ze zoemen ’s nachts langs mijn oren en ik vind dat heel irritant en slaap er ook slecht van.
Het steken zit ik niet eens zo mee, ik leg mijn benen vaak zo neer dat ze erbij kunnen. Helaas hadden ze mij vorige week in mijn voorhuid te pakken. Maar ze blijven zoemen en ik maar zoeken waar ze zitten.
Dus een klamboe gekocht bij de Chinees, kost weinig en ik slaap nu uitstekend. Ik zie ze soms wel zitten op het net, maar ze kunnen er niet in, ik slaap weer heerlijk.

24 Reacties

 1. marja (je ex vrouw)

  Hier helemaal geen last van muggen. Teveel regen. Ik persoonlijk zou nooit aangeven op welke plaatsen (als ik gestoken zou zijn) door muggen. Je legt wel heel veel BLOOT in je berichten en antwoorden. Toch een beetje rekening houden met personen (boven de 80) die ook jou site lezen. Ik ben gelukkig nog lang niet op die leeftijd 🙂 Van hetgeen dat je geoogst en ingemaakt hebt, was ik al op de hoogte.
  Een tip voor sommige personen die reageren: lees eerst heel goed na wat je getypt hebt, voordat je het bericht verstuurd.

  1. Ik ben open zoals ik ben en wil(de) zijn, gelukkig kan en mag ik dat op mijn eigen site.
   Dat mensen schrijffouten maken interesseert mij totaal niet, het gaat mij om de intentie en liefdevolle manier hoe mensen reageren.
   Afgelopen week weer het een en ander ingemaakt, gaat goed zo, het kan beter maar dat is een les voor het volgende seizoen, leren en verbeteren.

 2. Mrs Wood

  Goed bezig zo, ja muggen daar moeten ze echt nog iets op uitvinden. In Frankrijk stonden vorige keer zelf een soort bakken op straat om ze te vangen. We hebben ooit zo een blauwe lamp gehad dat trekt ze aan en dan knetterd het flink. Ik wordt het meeste buiten gestoken, Raam horen in elke raam helpt ook.

 3. Wat een groente en fruit, kan je niet een kraampje neerzetten voir toeristen? Of zijn niet op jouw woonplek. Goef idee de klamboe. Slaap je naakt of was je aan het plassen?😉
  Watvee n hitte, ik kan daar echt niet zo goed meet tegen.🙋‍♀️

  1. Iedereen heeft hier in de buurt groente en fruit volop. Mijn buurvrouw heeft denk ik 1500 m2 groentetuin en ze zijn maar met zijn drietjes.
   De rest is het geval van een slechte oogst van zichzelf en anderen. Ook staan er al zakken aardappels klaar voor hun kinderen die in Frankrijk wonen en hopelijk binnenkort kunnen komen.
   Ik zit niet in een toeristisch gebied, lekker rustig en toch wel meer “buitenlanders” die hier wonen.
   Ik slaap altijd naakt, heb 1 pyjama voor het geval dat ik in het ziekenhuis kom te liggen, maar die krijg je van hen dus ook niet nodig.
   Warmte is hier anders dan in Nederland, met 30 graden ben ik behoorlijk actief bezig.

 4. Edwin

  Dat zijn aardige wat potjes met eten. Moet je nog wel eens naar de supermarkt? Wel goed idee van die klamboe. Sinds ik weer thuis woon word ik ook nog steeds gestoken, alleen ik hoor ze niet meer. Of dat nou te maken heeft met dat ze braaf wachten tot ik in slaap ben gevallen of dat ik gewoon sneller in slaap val, maakt me niet zo veel uit. Alleen die jeuk is iets minder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!