Mijn leven en wonen in Portugal
Het geld groeit niet op mijn rug.
Het geld groeit niet op mijn rug.

Het geld groeit niet op mijn rug.

Het geld groeit niet op mijn rug, een oudje van vroeger. Net als : ik heb geen geldboompje in mijn tuin staan.
Nou ik ook niet, maar ik wil wel veel, niet in rijkdom maar in dingen die mij gelukkig maken.
Maar het mag en kan ook niet te veel kosten, en dat hoeft gelukkig ook niet.

Voor de tuin geldt eigenlijk hetzelfde, het is ongeveer 300 vierkante meter.
Als het aan mij ligt, en dat doet het gelukkig ook een heel eind, komt het behoorlijk vol te staan.
Je kunt natuurlijk naar een tuincentrum gaan, als ze open zijn. Briefje meenemen en een karretje vol stoppen met mooie planten, maar je schrikt je een ongeluk als de bon eruit rolt.
Ik ben daar heel eerlijk in, ik kan dat echt niet betalen, nu niet en over 4 jaar met een flink gekort klein AOW tje ook niet. Geeft niet want ik vind het ook helemaal niet leuk op die manier.

Kosten.

Even kijken wat ik heb voor mijn tuin :
13 fruitboompjes, leuker dan een tuinplant omdat ze bloesem geven en ook nog vruchten. 3,95 per stuk.
2 Bessenstruiken van de Lidl, zaten er 2 dicht bij elkaar in een pot, heb ik uit elkaar gehaald en heb er nu 4 staan, 2,95 per verpakking. Meer hoeft niet want je kunt ze gemakkelijk stekken.
2 Zwarte bessen van de bouwmarkt in de aanbieding, ook 2,95 per stuk, ook gemakkelijk te stekken.

1 Forsythia, 1 deutzia en 1 hazelnoot en 3 dahliaknollen in een zakje van de Lidl 1,99 per stuk.
2 Bloembollen pakketjes van de Lidl, 2,79 per verpakking, zitten ongeveer 30 bolletjes in 4 soorten in.
Gisteren heb ik mij verwend met wat viooltjes, petunia’s en ganzania’s, iets van 85 cent per stuk.
Klap op de vuurpijl, de duurste plantaankoop gedaan een jasmijn polyanthum van 5,95, die stond al in bloei en de terugweg heb ik het raampje open gehouden omdat de geur te sterk was.

De rest van de planten heb ik ooit gestekt, gekregen, geruild of meeverhuisd.

Groenten zijn hier goedkoop, ik betaal voor de meeste plantjes tussen en 5 en 8 cent per stuk, courgettes en paprika’s iets van 20 cent, de aardbeien zijn met 50 cent het duurste.
Pootaardappels ongeveer 90 cent per kilo.
Zakjes met groenten of bloemzaad meestal 90 cent.

Verder zaai ik heel veel en heb een paar zakjes boerenkool, spruiten, mini komkommers, eetbare bloemen, bijenbloemen. Ik heb nog een stel zakjes met zaden van 3 lieve dames gekregen.
Dus het komt een heel eind vol te staan, even snel uitgerekend heb ik ongeveer 125 euro aan uitgegeven. Maar daar zitten ook wat groenten bij die ik dit jaar eet en inmaak.
De rest zijn uren en liefde die ik erin stop en liefde en plezier die ik weer dubbel terug krijg.

Laatst zei iemand tegen mij, je kunt veel beter je groente bij de Lidl kopen dat is gemakkelijker en misschien zelfs goedkoper. Ik zei je hebt gelijk, maar jij kunt beter een poster kopen dan een puzzel.

Behalve dat ik het leuk vind om te doen is het zeker in deze tijd met strenge lock-down een goede manier om bezig te zijn.
Nu heb ik in overvloed onbespoten verse groente, ik maak veel in en stop mijn vriezer vol, ook kan ik het e.e.a. afgeven aan mensen die het kunnen gebruiken en waarderen.
De foto’s staan hier.

6 Reacties

 1. Stipje...

  Zolang je geniet van het werk in de tuin is het jouw keuze om een eigen moestuintje te hebben, bovendien zijn eigen gekweekte groenten een stuk lekkerder dan die van de supermarkt. Het geeft ook meer voldoening om je sla recht uit je tuin te halen dan hem uit een plastic zakje te schudden. Ikzelf kijk ook al uit naar al mijn groentjes.

 2. marja

  Ik had net al en reactie geschreven. Nu moet ik het weer opnieuw doen, omdat het niet werkte.
  De AOW waar jij het over hebt, valt best wel mee. Samen met je pensioen, moet je het maandelijks toch kunnen redden, als het zover is, want jij hebt niet zoveel vaste lasten. Verder zou ik toch opletten wat je hier allemaal vermeld. Niemand hoeft toch te weten wat jij, voor de dingen die je koopt, betaald. Het is natuurlijk jou eigen keuze, om dat zo te doen- Ik heb de foto’s van je groenten/plantentuin gezien. Je hebt het echt heel goed voor elkaar.

  1. Je andere reactie is gewoon binnen gekomen hoor, maar ik moet ze goedkeuren omdat er anders veel reclame binnen komt.
   Ik hoef alleen nog maar 3,5 jaar te wachten op mijn AOW, gelukkig nog maar 1 jaar en 3 maanden op een klein pensioen, komt goed joh.
   Wat ik koop en betaal vermeld ik echt niet allemaal, maar is wel leuk te zien dat je voor een tuin van 250-300 meter echt niet zoveel geld uit hoeft te geven.
   Ondertussen heb ik nog meer plantjes van mensen uit de buurt gekregen, de mensen zijn zo lief en aardig hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!