Gezondheidszorg in Portugal
Gezondheidszorg in Portugal

Gezondheidszorg in Portugal

Gezondheidszorg in Portugal.

Gezondheidszorg in Portugal is zeker niet minder dan in Nederland, persoonlijk vind deze soms beter dan in Nederland. Hier is op zich best wel veel aandacht voor de patiënt en in medische kennis en apparatuur lopen ze zeker niet achter, het enigste wat (soms ver) achter loopt is het systeem er om heen.
Afgelopen vrijdag naar Coimbra geweest voor nacontrole bij de chirurg, op mijn kaartje stond 9 uur, was er dus keurig 8.20 (dan kun je nog ergens parkeren) nummertje getrokken en met mijn kaartje gemeld bij de balie. Het systeem werkt zo dat alle die dag noodzakelijke dossiers met een winkelwagentje opgehaald worden bij de centrale opslag. Als je je kaartje inlevert krijg je een beurtnummer voor de betreffende dokter, als je aan de beurt bent drukt de dokter op een knopje en gaat er een zoemer en een lampje branden op een klein aluminium paneel bij de receptie, de receptionist kijkt welke dokter het is en pakt dan het eerst volgende kaartje uit het bakje en roept je naam in de wachtkamer af. Werkt prima en het zoemt er nogal eens omdat er verschillende doktoren in verschillende specialisaties zitten. Na 2,5 uur wachten maar eens vriendelijk lachend gevraagd of mijn kaartje soms ergens op de grond was gevallen, zeer aardige receptioniste lachte terug en keek in een van de bakjes en vertelde mij dat ik de volgende was bij deze dokter. Na ongeveer 20 minuten werd ik geroepen en mocht naar binnen. Ik heb een heel vriendelijke chirurg die alles keurig uitlegt en mij vertelde dat ik weer als nieuw ben. Even mijn buik onderzocht en mijn status doorgenomen, ik krijg in december nog een TAC scan en dan half januari 2017 weer een afspraak bij hem.

Last van tanden is weer erger geworden, naar mijn eigen tandarts gegaan maar die was helaas op vakantie dus maar naar mijn vorige tandarts gegaan (dat kan hier gewoon) De hoektand die altijd opspeelt was de dader zei ze en was niet meer te redden, dus er maar uit. Ik heb een uur in de stoel gezeten, verdoofd, tand brak af, wortels geboord en toen er alsnog uit kunnen krijgen, tussendoor 2 keer extra verdoving gehad omdat het echt pijn deed en daarna voelde ik het hechten nog. Het was maar een kleine tand, maar op de foto’s bleek dat de wortels wat uit elkaar stonden. Toen de tand eruit was zei de tandarts dat die misschien al 2 jaar dood was, ik stond er op om te zien of hij er wel compleet uit was. Mijn tanden zijn er niet beter op geworden door al die chemo. 3 Daagse antibiotica kuur gekregen en ik moet paracetamol in nemen. De verdoving was thuis al uitgewerkt en ik ben maar paracetamols gaan eten, ik bleef er een pijnlijk gevoel bij houden.
Vrijdag na het ziekenhuisbezoek in Coimbra kreeg ik flinke pijnscheuten, de tandarts gebeld om te kijken of ik langs kon komen, ik werk vandaag niet zei ze, na aandringen zei ze : haal maar Ibuprofen bij de apotheek. Op internet nagezocht maar ik mag in combinatie met Sintrom en de darmoperatie helemaal geen Ibuprofen gebruiken. In overleg met de apotheek meer paracetamol en een mondspoelmiddel gekocht om het weekend door te komen. Op zich is dat redelijk gelukt, wel pijn en koorts gehad.

Maandagmorgen moest ik bloedprikken voor mijn trombose, weer te laag weer maar dat is normaal na afgelopen week. Met de zuster gesproken over mijn pijnklachten en zij adviseerde mij naar de dokter te gaan, ik zei die werkt hier al 1 jaar niet meer, ga dan maar naar de Emergencia zei ze. Na ruim een half uur was ik aan de beurt, zeer aardige dokter die mij mijn verhaal in Portugees liet doen, toen beantwoordde hij in keurig Engels. Hij heeft mij onderzocht en ik blijk een flinke kaakontsteking en een diepe oorontsteking te hebben.Lange antibiotica kuur en Lidocaine oordruppels gekregen voor 10 dagen. Switchen van tandarts zei hij zonder dat ik een naam genoemd had. Ik moet er volgende week nog even langs om de hechting eruit laten halen.

Zoals ik al eerder schreef : Gezondheidszorg in Portugal is anders dan in Nederland, dat merk je vooral als je medicijnen nodig hebt, doos met 16 pillen antibiotica kost 6,34 € en de oordruppels 3,41 € dat zijn andere prijzen dan in Nederland, komt dan nog eens bij dat wij omdat we in het Portugese ziekenfonds zitten in de regel 60 % korting.
Ik betaal ook niets voor bloedprikken en doktersbezoek, ook niet bij de Emergencia maar dat komt omdat ik door mijn ziekte 5 jaar vrijstelling heb. Overigens is dat anders iets 5-10 €
Tandarts is een ander verhaal, bij mijn eigen tandarts betaal ik voor trekken alles inclusief 35 €. Deze keer moest ik 80 € betalen bij mijn vorige tandarts, haar normale tarief is 60 € maar omdat ze zoveel werk aan mij gehad heeft rekende ze 20 € meer. Toen ik net klaar was ik te versuft om daar iets van te zeggen, maar dat komt nog wel als de hechting eruit is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!