Quinta Eiras Velhas

Quinta met de naam Eiras Velhas in Andorinha tussen Oliveira do Hospital en Tabua in Portugal is te koop.
De vraagprijs is 67.500 €

Quinta met een huis dat in 1942 gebouwd is van dikke granietblokken.
De quinta is door de vorige eigenaar gekocht als ruine en daarna is er een eenvoudig huisje van gemaakt.
De afmetingen binnen zijn 4 x 4 meter, boven is een slaapkamer van dezelfde afmetingen. Er is een badkamer aangebouwd die recentelijk voorzien is van nieuw dak en sanitair, van ongeveer 3 x 3 meter. Tevens is er stenen schuur van ongeveer 3,5 x 4 meter.
Er zijn 3 verharde terrassen rond het huis, 1 overdekt met veranda voor, 1 achter en 1 op het dak van de schuur, dit geeft de mogelijkheid om altijd een plekje in de zon of de schaduw te hebben.
Het terrein is ongeveer 10.200 m2 groot, boven liggen prachtige zwerfkeien, het terrein is goed bewerkbaar met mooie terrassen, granietmuren en heel veel eikenbomen.
Geweldig uitzicht van ongeveer 30 Km. tot op het Caramulo gebergte en mooie plekjes om heerlijk te zitten of over het terrein te wandelen.
Natuurlijk is elektra, telefoon en internet beschikbaar in het huis, gratis water uit eigen 80 meter diepe borehole en een septic voor het afvalwater.
Onder andere Ryanair en Easyjet bieden goedkope vluchten aan op Porto of Lissabon. Met de metro en trein is het snel goedkoop reizen naar Nelas of Santa Comba Dão.

Het terrein is gelegen aan een asfaltweg waardoor het altijd goed bereikbaar is. Een dubbele ijzeren poort geeft toegang tot het terrein, het huis staat ongeveer 75 meter van de openbare weg af en bied veel privacy. Naturisme is op dit terrein geen enkel probleem.
Een beek bepaalt de grens met de buurman aan 1 zijde, op alle aanliggende percelen staan geen huizen of schuren.
De Quinta is even buiten het dorpje Andorinha gelegen, Vlakbij liggen de authentieke dorpjes Midões, Villa do Mato en Travanca do Lagos waar de dagelijkse boodschappen gedaan kunnen worden. Iets verderop liggen de plaatsen Oliveira do Hospital en Tabua waar diverse supermarkten en andere winkels zijn.
De steden Viseu en Coimbra liggen op iets minder dan een uur rijden.

Wij hebben de quinta gekocht eind 2008, niet aan uitbouwen gedaan, de reden : het bevalt ons zo wel, meer ruimte hebben we niet nodig. Het leven speelt zich meer dan 3/4 van het jaar buiten af en we hebben er het geld niet voor. Er zijn verschillende mogelijkheden voor en ruimte is er genoeg.
De vorige eigenaar heeft een projectplan laten maken voor 2 complete woonlagen met verhuurfaciliteiten met een totaal oppervlakte van 80 m2.
Natuurlijk hebben we het huis en terrein van extra gemakken voorzien.
Boven een klein deel van de helling vlak laten maken zodat er 2 caravans kunnen staan, een aantal palen met lampen en stroompunten neergezet.
Beneden op de betonplaat staat een caravan gezet voor loge´s, hier zou ook nog een houten chalet van ongeveer 5×6 meter op gezet kunnen worden
De rotsen schoongemaakt, door de jaren heen is er zand overheen gekomen en door dat te verwijderen zijn de contouren mooier geworden.
Het hele terrein opgeschoond, er stond op 2 terrassen brem van ruim 2 meter hoog, daar staan nu peren, pruimen, abrikozen,druiven en perziken.
Op 1 terras diverse appelbomen van verschillende rassen gezet.
2 Grote moestuin van ongeveer 400 en 200 m2 met watervoorziening voorziet in veel biologisch geteelde groenten en aardappelen. Indien gewenst kunnen er met weinig moeite op diverse terrassen nog meer groentetuinen aangelegd worden.

Op een van de terrassen ligt een betonplaat van ongeveer 5×6 meter waarop bv een blokhut of caravan geplaatst kan worden, een kennel is natuurlijk ook mogelijk.
Een open veranda aangebouwd om meer schaduw te hebben en om ook daar lekker buiten te kunnen eten.
Het opgehoogde gedeelte van het huis en de terrasmuren voorzien van een nieuwe witte laag in 2015.
De oude stellingkast onder de trap weggehaald, nu een mooie plaats voor een eettafeltje met een extra opklap gedeelte.
De keuken was oud en gebrekkig, een compleet nieuwe van massief hout met granieten aanrecht en nieuwe spoelbak en gaskookplaat laten maken en plaatsen.
Het huis heeft energielabel B en wordt verwarmd door een houtkachel die meer dan genoeg capaciteit heeft.
Doordat het huis dikke granieten muren heeft is het aangenaam koel in de zomer.
Voor het gemiddelde klimaat zie onderstaand grafiekje
Schermafdruk 2014-10-13 15.33.18

 

 

 

Kadastraal is de quinta in kaart gebracht volgens de nieuwe regels.
Alles is legaal met woonvergunning en energiecertificaat.
We hadden graag op de quinta blijven wonen, echter mijn ziekte maakt dat erg lastig.

Invalid Displayed Gallery

error: Content is protected !!